bienvenidos a casa

benvinguts a casa

Santa Agnès


La nostra parròquia està dedicada a una santa romana, molt jove, de 13 o 14 anys, que va morir màrtir el dia 21 de gener. Pertanyia a una noble família romana, potser la família Clodia. Va arribar al món cap a l'any 290 de l'era cristiana, va rebre, després del baptisme, una educació sòlidament pietosa i es consagrà a Jesucrist amb vot de virginitat.

“El 21 de gener. Memòria de Santa Agnès, verge i màrtir, que, tot i ser jove, va donar a Roma el suprem testimoni de la fe i va consagrar l’honor de la virginitat amb el martiri..” (martirologi romà).

El martiri de Santa Agnès va impactar de tal forma que autors venerables com son el Papa Sant Damas, San Ambrós, San Agustí, Sant Jeroni…. van cantar les seves lloances, fins al punt que va entrar a formar part de la llista d’apòstols i màrtirs que es recita al cànon romà, l’actual pregària eucarística de la missa.

Els màrtirs dels primers segles eren conscients de la resposta que havia desencadenat, en el seu judici, la sentència “soc cristià”; era la confessió pública de la fe en Jesucrist. Havien estat empresonats pel fet de ser cristians i patien presó, treballs forçats, tortures, suplici i mort, pel testimoni a favor del seu Senyor davant la societat en que vivien.

Molt sovint, en les narracions dels martiris, hi veiem homes i dones conscients de la pròpia feblesa, amb por de no ser doblegats pel sofriment, amb por de no ser capaços de donar testimoni del seu Senyor. Per això es preparaven amb la pregària i la participació en els sagraments. El martiri va ser qüestió de fets, i no de paraules i ha estat sempre un referent per a la vida cristiana. Per la radicalitat dels seus protagonistes, pel seu coratge, per la seva coherència.

Sobre el nom hi ha dues versions. Agnès pot provenir del llatí “agnus”, i es traduiria per “anyell”. Però també podria provenir del grec “agnós”, i s’hauria de traduir per “pura”. De fet en els mosaics de l’església de Sant Apolinar Nou (segle V), a Ravena, ja apareix representada amb un anyell al costat. Pel que sembla es refereix al seu nom, i també, al somni que, segons la tradició, van tenir els seus pares, als vuit dies de la mort d’Agnès: la noia avançava enmig d’una multitud de verges vestides d’or fi, acompanyades per un anyell.

La festa de santa Agnès és el 21 de gener. Però a les diòcesis de Catalunya, aquesta diada queda desplaçada per la festivitat de sant Fructuós i els seus diaques Auguri i Eulogi. En aquestes diòcesis, santa Agnès passa a celebrar-se el 22 de gener. A la nostra parròquia, però, mantenim la data del dia 21al ser la festa titular de la parròquia.

MN. JOSEP RAMÓN PÉREZ

Rector